Sykdommer ~ Bokhylla ~ Signaler ~ Preging ~ Faguttrykk ~ Fôring ~ Klikkertrening

Sykdommer

En gang i året bør en ha helsekontroll på hunden. Er da lettere å oppdage gryende problemer, og få konstantert sykdom. Ormekur skal hunden ha ved 3,5,7 ukers alderen, så ved 3,6,9,12mnds alderen. Etter det 1-2 ganger i året for å forbygge smitte.

HD - Hofteleddsdyslapi er en lidelse i hofteleddene. Den er arvelig betinget. Hofteleddet utvikler seg ikke normalt, hofteskålene blir grunnere og mer åpne enn det vi finner hos normale hunder. Om en hund har denne lidelsen finner en ut ved å ta røntgen. HD A = fri for HD, HD B = svak HD, HD C = middels HD, HD D = sterk HD.

AA - Albueleddsdysplasi er forkalkninger i albueleddet som følge av sprekkdannelser eller løsning av brusk/beinbiter i albueleddet. Dette er en arvelig lidelse.

Flått - en blodmidd. Finnes for det meste langs kysten i høyt gress, løvbusker og trær. Den bærer farlige sykdommer. Sjekk hunden etter tur i skog og mark. Kan taes vekk med pinsett. Finns også preparater, snakk med vetrinær.

Lus - Hunde klør, du ser små prikker i hundens pels. Kjøp middel hos vetrinær og apotek. Kan ikke smitte over på mennesker.

Skabb - Finns to typer der kan kjenner igjen symptomene. Den ene graver ganger i huden, huden klør kraftig og mister hår. Denne kan gå på mennesker. Den andre holder til rundt hårrøttene og heter hårsekkmidd. Dette er to vanligste, områder rundt øynene og ørene. Kan smitte andre hunder, kontakt vetrinær.

Forkjølelse - Hunden er slapp, henger med ørene, blank i øynene, feber, mister matlysten.

Forhudsbetennelse - Symptom er utflod, tykk, gulaktig væske som drypper fra penis. Trekk forhuden langt frem og sprøyt (med en gummiballong med tut e.l) en ladning med desifinserende middel. Skyll et par ganger om dagen, kan ta lang tid før en blir kvitt det.

Livmorsbetennelse - kontroller sjedeåpningen fra tid til annen ved å trykke en q-tips mot åpningen. Kommer det utflod, ta temperaturen og kontakt vetrinær. Symptom kan være slapphet, feber og tispa drikker mye. Vanligst kommet livmorbetennelse ca. en måned etter løpetid. Det kan også være et resultat av urenslighet under valping.

Analsekkbetennelse - Grunnen er kjertler ved endetarmsåpningen er blitt betente. Kan forårsake sterk kløe og hunden vil til stadighet trekke baken bortover underlaget. Hunden kan få problemer og vondt ved avføring. Oppsøk vetrinær ved første gang og få opplæring.

Talgkjertelbetennelse - skyldes bakterier som har angrepet talgkjertlene. Stedet hovner opp og klør, det dannes små byller og hårene faller ofte av. Oppsøk vetrinær.

Hornhinnebetennelse - skyldes gjerne en ytre påvirking, f.eks slag etter slagsmål. Øyet kan se melkeaktig ut, kan også ligne et nesten blekt speilegg. Oppsøk vetrinær.

Ørebetennelse - Hunden kan få betennelse i indre øre. Dette skyldes normalt at det er ørevoks som har ligget i øret og surnet og laget betennelse. Dette kan bli en langvarig smertefull opplevelse. Rens ørene!

Øremidd - mørkebrune prikker, flak eller belegg innover i øret. Er du flink å holde ørene rene, slipper du dette problemet. Tar du det tidligt, forsvinner det etter ca 12-14 dager. Får middel med vetrinær.

Eksem - Ved tørr eksem faller hårene flekkvis av og huden blir bar, litt hardere enn den andre huden og kan få et skjellaktig flass. Ved fuktig eksem er det en væskeutskillelse fra huden. Oppsøk vetrinær.

Neslefeber - får en etter nærkontakt med brennelse. Huden på det brente stedet svulmer opp. Svulmer hodet opp kan hunden få problem med å svelge. Snakk med vetrinær. Motgiften er det samme som ved hoggormbitt.

Brokk - navlebrokk er ikke uvanlig hos små valper.Sett et plaster over navlen som støtter opp. Er du usikker, kontakt vetrinær.

Gikt - er vanlig hos eldre hunder. Vanligste årsaken er stor slitasje, kulde og trekk. Hunden er stiv og støl når den reiser seg. Får gjerne smerter og har vansklig for å bevege seg.

Brudd - Ved brudd må du snarest til vetrinær, er det ikke for komplisert gror det på noen uker. Det kan lett bli forkalking på bruddstedet, da kan hunden få store smerter når den blir eldre.

Sår og Kutt - Sår og rifter i poter, bein og mage er vanligst. Blir hunden sår av å løpe i terrenget eller på skareføre er det eierens feil. Dårlig trening eller ukyndighet hos eieren. Bør bruke sko eller sokk på ekstremt føre eller underlag. Rens såret eller kuttet!!!

Tannstein - er problem, særlig hos små raser. Kan forbygges ved å gi tørt tørrfòr, litt kalvebein, tørrfisk eller tyggebein. Finnst spesialtannbørster og kremer som sliper vekk tannstein. Ser du gult belegg på tennene, kan en fjerne det med neglen.

Bilsyke - er ikke uvanlig. Hunden blir synlig kvalm og kaster opp i bilen. Kan kjøpe reisesyketabletter på apoteket. Snakk med farmasist eller vetrinær om dosering. Ofte er dette en psykisk tilstand eller kombinasjon av flere ting. Bilens bevegelse, statisk elektrisitet, mat rett før kjøretur. Kan kjøpe gummislanger som en fester under bilen for å lede vekk elektrisitet. Prøve å ta hunden med på korte turer, først bare ha den inni i bilen, leke å gi godbiter. Så starte med å kjøre bare noen meter. Blir hunden uvel, stopp. Øk distansen etter hvert. Pass på at det er noen timer siden hunden spiste, og at den er luftet før kjøreturen.

Hoggormbitt - Beina, munn og snuteparti er mest utsatt. Bittområdet kan hovne opp, dra uansett til vetrinær. Hold hunden rolig, bær den hjem, dra snarest til vetrinær. Hoggormbitt er farligere for hunder enn for mennesker.

Slagsmål - Sjekk hunden nøye. Rens alle sår, vær ops på sår der hjørnetenner har gått inn. Det kan by på problemer senere. Danner seg ofte en lomme som kan gå betennelse i. Da må vetrinær skjære opp, og hunden gå på antibiotika.

Bandasjering - Kan være ganske problematisk å holde en bandasje på en hundelabb. Når hunden er frisk, bandasjer den å gå en tur. Så vil den venne seg til det, til det evt. er nødvendig. Flytt bandasjen til forskjellige plasser på hunden. Lag gjerne en stor bandasje selv om såret er lite. Fest godt slik at hunden ikke får den av.

Er du i tvil, kontakt vetrinær!

Tegn en forsikring på hunden. Den er ikke så veldig dyr, men eventuell innleggelse hos vetrinær kan bli dyr.

 

Forside

Valpeplaner

Nyheter

Om oss

Kull

Vi minnes

Rasene

Hundene

Våre Champions

Resultater

 

Copyright © Beathe Pilskog