Preging og sosialisering
De 2 første ukene i valpens liv, er det kun valpenes primærbehov som skal dekkes. Disse er mat og omsorg fra tispa. Det er viktig ikke å stresse tispa i denne perioden fordi hennes urolighet smitter over på valpene.
De neste periodene i valpens liv er:
Nyfødtperioden 0- 2 uker
omstillingsperioden 2- 3 uker
sosialiseringsperioden 3-12 uker
unghundperioden 3- 6 mnd
voksenperioden etter kjønnsmodning
Omstillingsperioden (2-3 uker)
Nå skjer det dramatiske forandringer for valpen. Rundt 13 dagers alderen, åpner de fleste valper øynene.
Istarten ser den lite, men synet utvikler seg raskt. Rundt 20 dager begynner hørselen å fungere. Når desse to sansene er utviklet begynner valpene å bevege seg mer. Også i denne perioden viser undersøkelser av hjernen et aktivitetsmønster som i perioder tilsvarer aktiviteten til en sovende hund. Først ved 3 ukers alder "våkner" valpen.
Sosialiseringsperioden (3-12 uker)
Denne perioden er den viktigste perioden i en hunds liv.
De sosiale erfaringer en valp gjør i denne perioden har stor betydning for den videre utviklingen.
Det er veldig viktig at oppdretteren vet dette og klarer å formidle det til valpekjøperen. Midt i denne perioden blir valpen solgt, og miljøet skifter fullstendig. Opplevelser i denne perioden kan ha stor betydning på hvordan valpen blir som voksen.
Valpen må få lære at den er hund. Det betyr at valpen må ha kontakt med andre hunder for å forstå hvilken art den tilhører. Vi som mennesker drar nytte av denne læringsprosessen. Ved å ha jevnlig kontakt også med mennesker i denne perioden, vil valpen se på oss som medlemmer av arten og flokken.
Hvordan valpene blir håndtert er svært viktig, oppdretteren må bruke tid på dette. Hver valp må håndteres for seg. Valpene bør tas opp og få positiv menneskelig kontakt hver dag . Dersom en valp tidlig tas fra moren og kullsøsken vil den uten korrekt oppfølging få problemer med omgangen med andre hunder. En valp vil gjennom leking og slossing med kullsøsken bl.a. lære hvor grensen til fiendtlighet går. Dette er avgjørende for at hundene skal kunne omgåes hverandre uten å hele tiden komme opp i vanskelige situasjoner. Mangel på slik tidlig omgang med andre hunder kan enten medføre aggressivitet eller frykt for andre hunder. Undersøkelser har vist at pattedyr som for tidlig skilles fra moren har større problemer med sosialt å tilpasse seg som voksne.
Valper som tilbringer tiden etter fødselen i hjemlige omgivelser i motsetning til kennelomgivelser generelt er mer fortrolige med mennesker. Negativ kontakt med mennesker vil selvfølgelig ikke være bedre enn liten kontakt. Valpene er i denne fasen av livet lite skeptiske til nye mennesker og ting. Undersøkelser har vist at skepsisen er minst ved 5 -ukers alder og tiltar svakt utover i sosialiseringsperioden. Sosialiseringsperioden er derfor den beste tiden å introdusere valpen for nye situasjoner. Det er spesielt viktig å introdusere hunden for situasjoner som man vet den vil bli utsatt for senere i livet.
Eksempler som kan nevnes er: biler, bil-kjøring, trikk, buss, supermarked med mye mennesker, og liknende. Så lenge eieren klarer å introdusere dette på en positiv måte, vil de aller fleste nye situasjoner oppleves som spennende av valpen. En valp vil som regel vise mindre redsel og usikkerhet enn en uerfaren voksen hund overfor en ny situasjon.
Unghundperioden / voksenperioden
Valpeperioden går gradvis over i unghundperioden. Unghundens sinn er utviklet, men unghunden er ikke fysisk fullt utviklet. Med et ønske om å utforske verden og nysgjerrighet er dominerende for unghundens adferd, dette er en veldig aktiv periode.
Overgangen fra unghund til voksen er når kjønnsmodningern er. Det er store raseforskjeller og individuelle forskjeller i tidspunktet for når hunden blir kjønnsmoden. Fra første løpetid regnes tispene som kjønnsmodne, mens for hannhundene er tidspunktet mer usikkert. De fleste hannhunder når puberteten mellom 6 måneder og ett år. En vil i det fleste tilfeller merke mentale endringer rundt 1års alderen hos hannhunder. De blir da mer opptatt av å finne sin posisjon i flokken og vil ofte prøve å utfordre de øvrige medlemmer i flokken. Blant annet på grunn av de hormonelle endringene som skjer i denne perioden, vil hannhunden ofte vise en mer dominant adferd.